Teakwondo

TaekwondoTaekwondo is een stijlvolle en veelzijdige vechtsport. Een snelle sport. Maar vooral een sport met toekomst. In Azië maar ook in Europa neemt de populariteit van Taekwondo steeds verder toe. Zowel mannen als vrouwen, jongeren als ouderen beleven veel plezier aan Taekwondo. Een sport die op alle niveaus aantrekkelijk is. Voor de recreant, voor de wedstrijdsporter, maar ook voor de topsporter.

Taekwondo betekent letterlijk 'manier van de voet en de vuist', maar het accent ligt op de voeten en de benen. Een goede uitvoering vereist de nodige inspanningen. én het zelfvertrouwen. Iedereen kan de Taekwondo technieken leren en in de praktijk beoefenen. In het jaar 2000 heeft Taekwondo de Olympische status gekregen. Hiermee bereikt de sport, die een rijke historie kent, een belangrijke mijlpaal.

Discipline
Zelfbeheersing, discipline en hoffelijkheid. Drie kenmerken van Taekwondo die tegelijkertijd het verschil aanduiden tussen sporter en vechter. Het is bij Taekwondo niet de bedoeling dat een gevecht tussen twee spelers uitmondt in een strijd waarbij alles geoorloofd is. Daarom is het belangrijk dat je de Taekwondotechnieken goed leert beheersen. Op die manier treed je je tegenstander met discipline en hoffelijkheid tegemoet.

Training
Taekwondo is een sport waarbij veel getraind wordt op het correct uitvoeren van diverse stoot en traptechnieken. Tijdens het uitvoeren van de vele traptechnieken in het Taekwondo sta je regelmatig op één been. Van het evenwichtsvermogen wordt daarom nogal wat gevraagd.

De basistechnieken van Taekwondo, zoals hand en voetstanden, leer je als eerste. In een latere fase van het trainingsproces wordt aandacht besteed aan mentale training, soepelheid, snelheid en kracht. Dan ontstaan de zeer gecontroleerde en vaak hoge bewegingen die voor Taekwondo zo kenmerkend zijn. Taekwondo is dan ook een inspannende ontspanning. Een beschaafde sport waarin je op een positieve manier je energie kwijt kunt.

Taekwondo trainen doe je in je eigen tempo, binnen je eigen mogelijkheden. Zo kan iedereen de verschillende Taekwondo technieken leren beheersen. De trainingen worden aangepast aan het niveau dat je wilt bereiken. Het tempo waarin je Taekwondo leert, bepaal je dus grotendeels zelf.

In de onderdelen "stijlvormen" en "sparring" zijn er Taekwondo wedstrijden op verschillende niveaus, zodat je al na korte tijd kunt inschrijven voor een Taekwondo toernooi waarmee veel ervaring wordt opgedaan. Je kunt ook deelnemen op recreatieve basis zonder mee te doen aan officiële Taekwondo kampioenschappen.

De belangrijkste onderdelen van de Taekwondo trainingen zijn:

Stijlfiguren - Een soort van schijngevecht tegen denkbeeldige tegenstanders, waarbij in een vast patroon aanval - en verdedigingstechnieken worden uitgevoerd.

Stapsparring - Een partneroefening, waarbij de een aanvalt en de ander verdedigt.

Zelfverdediging - Het zich verdedigen tegen o.a. stok- en mes aanvallen, tegen alle vormen van vastpakken, verwurgen en klemmen.

Breektesten - Het met een bepaalde techniek breken van voorwerpen. Dit spectaculaire onderdeel is geen doel op zich, maar een test of de techniek goed beheerst wordt.

Sparring - Bij het semi-contact draait het allemaal op snelheid en het juiste uitvoering van de verschillende technieken. Er is sprake van enig contact maar op de juiste manier. Op Taekwondo wedstrijden is het de bedoeling om een punt (punt stop systeem) te scoren bij je tegenstander en dit met een correcte trap of stoot naar het lichaam of hoofd. Als een van beide scoort wordt de partij stilgelegd en weer positie gekozen. Dit tot het einde van de Taekwondo wedstrijd.

Wedstrijden - Om aan Taekwondo wedstrijden te kunnen deelnemen moet je de technieken eerst heel goed beheersen.
Taekwondo wedstrijden vallen op door de dynamische bewegingen van de sporters. Wervelende aanvallen, spectaculaire ontwijkmanoeuvres en tegenaanvallen volgen elkaar in een snel tempo op in Taekwondo.

In de onderdelen "stijlvormen" en "sparring" zijn er Taekwondowedstrijden op verschillende niveaus, zodat je al na korte tijd kunt inschrijven voor een Taekwondotoernooi. Je kunt ook deelnemen op recreatieve basis zonder mee te doen aan officiële Taekwondokampioenschappen. Bij wedstrijden in het onderdeel "stijlvormen" ligt de nadruk, naast een correcte uitvoering van trappen, stoten en verdedigingen, op concentratie, balans en kracht tijdens de bewegingen. Daarnaast houden de juryleden bij hun waardering ook rekening met harmonie, ritme, soepelheid en dynamiek.

Bent u op zoek naar een goede Taekwondo school tussen Rotterdam, Utrecht, Gorinchem en Gouda? Kom dan eens langs voor een gratis Taekwondo trainingen van Kerroum. Onze sportschool bevind zich in Schoonhoven en in Oudewater vlakbij Woerden in de provincie Utrecht en Zuid Holland. Bij Kerroum leert u Taekwondo voor uw zelfverdediging maar ook om mee te doen aan wedstrijden. Naast het lesgeven van Taekwondo, wordt er door M. Kerroum les gegeven in Muay Thai Thaiboxing en Kickboksen. Neem voor meer informatie contact op met Kicbox school Kerroum Kickboxing. Tel: 06-14591759.